Vesti

Gračanica: Festival etno muzike

Proteklog vikenda, održan je festival „Glasnovik 2013“, u okviru projekta „Kulturno Zabavno Leto 2013“.

Manifestaciju “Glasnovik 2013” započeli su prošlogodišnji pobednici u kategoriji malađih pevača Miljan i Mihajlo Gavrilović iz Kmetovca kod Gnjilana, a svi posetioci uživali su prelepom ambijentu srednjovekovne svetinje.

Zatim su usledile izvorne grupe iz Sirinićke Župe, Velike Hoče, Kosovskog Pomoravlja, pevači solisti iz svih delova Kosova i Metohije, kao i nastupi folklornih ansambala uz muzičku pratnju orkestra ansambl “Venac”, pod upravom maestra Ivice Stevića.

Nakon nastupa Milice Milosavljević solistkinje orkestra RTS-a, uručena je nagrada za “Životno delo” Đorđu Lakušiću, koreografu, vođi i umetničkom direktoru ”KUD” Kopaonik iz Leposavića. Gospodinu Lakušiću uručena je monografija, ikona, bista manastira Gračanica i novčana nagrada u iznosu od 300 evra.

Tokom programa nastupale su grupe koje su se takmičile za titulu najbolje na ovogodišnjem festivalu, zatim pevači solisti, kao i instrumentalisti.

Pobednici ovogodišnjeg festivala etno mizike su grupa “Božidar Micić” iz Velike Hoče, pevač solista Mileva Đekić iz Gračanice i  instrumentalista Danijel Miladinović iz Donje Brnjice. Nagrade za pobednike su monografije, ikone, biste manastira Gračanica i novčane nagrade u iznosu od 200 evra.

Ovo je druga godina za redom kako se u okviru projekta “Kulturno Zabavno Leto 2013” održava manifestacija “Glasnovik 2013” u organizaciji Link Produkcije, a pod pokroviteljstvom Opštine Gračanica.