Vesti

Iz perspektive umetnika

Slikar, vajar i karikaturista Agim Krasnići, poručio je danas mladima iz Centra građanske energije u Gračanici da što više rade na sopstvenom obrazovanju i da, ukoliko prepoznaju imalo talenta kod sebe, iskoriste vreme, posebno u vreme pandemije korona virusa, i počnu da se bave umetnošću, jer će tako biti ispunjeniji. Krasnići je učestvovao na debati “Energija u doba korone, iz perspektive umetnika”, koju je organizovala NVO “Komunikacija za razvoj društva”, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Agim Krasnići je imao sopstvene izložbe karikature širom sveta, pa očekuje da uskoro izlaže i u nekoj od sredina naseljenim većinski Srbima, sam ili sa kolegama. To je, po njegovim rečima, najbolji način približavanja zajednica, najbolji način da dođe do pomirenja, jer umetnici vide dalje od političara.

“Politika i umetnost su dve različite stvari. Politika ima svoj, a umetnost svoj put. Mislim da politika ne može mnogo da se meša u umetnost, pogotovu ne u slikarstvo, ali recimo kod karikature imamo toga i nekada to zna da bude i veoma loše. Neki karikaturisti zloupotrebljavaju svoje znanje i položaj, što nekada može da izazove i tragedije”, tvrdi Agim Krasnići.

U trenutnoj situaciji, po mišljenju Krasnićija, sve vrste umetnosti su važne, a karikatura posebno jer, osim što kritikuje negativne društvene pojave, izaziva smeh i dobro raspoloženje kod posmatrača.

“Na svetu ima nekoliko miliona slikara, a na milion slikara samo po jedan karikaturista. A da bi se bavio karikaturom, moraš imati posebnu energiju koju ćeš prebaciti na druge ljude koji će bolje da se osećaju sa tom energijom. Negativnu energiju treba odbacivati od sebe i ući u dan sa smehom”, kaže slikar, vajar i karikaturista Agim Krasnići, koji je završio građevinski fakultet.

Poruka Agima Krasnićija mladim ljudima koji žele da se bave umetnošću, jeste da je talenat nešto što je pojedincu dala priroda, ali da samo rad može da stvori samog umetnika.

“Umetnost u čoveku stvara posebno duhovno stanje, smirenost i pozitivnost i umetnikova pozitivna energija se prenosi na okolinu”, zaključio je Krasnići i pozvao institucije kulture da više ulažu u mlade umetnike, a civilni sektor i medije da ih više promovišu, posebno mlade, bilo da se oni bave muzikom, pisanjem, slikanjem, folklorom ili nekom drugom vrstom umetnosti.

Izvor: http://gracanicaonline.info/

Anđelka Ćup