Vesti

Podkast sa Jasminom Stojković: Lažna vest nikad nije slučajna, uvek ima neki cilj

Lažna vest nikada nije slučajna, lažna vest je uvek sa nekim ciljem, sa nekom namerom, iza koje uvek stoji neko ko želi sa tom lažnom vešću da postigne nešto, poručila je novinarka Radio televizije Gračanica Jasmina Stojković.

Gostujući u prvoj epizodi podkasta Bla bla kafea, Jasmina Stojković je govorila o plasiranju lažnih informacija, kako je novinarstvo nekada bilo, a kakvo je danas.

“Ja nikada nisam prenela lažnu vest. Ili mi se makar nije desilo da prenesem vest i da se ispostavi da je ona lažna, jer je uvek proverena. Postoje upravo pojedinci ili grupe ljudi koji u želji ili u nameri i sa ciljem da manipulišu društvom, zajednicama, da ciljano idu sa lažnim vestima, jer je to njima u prilogu bilo zbog poena koje će dobiti na taj način, jer menjaju razmišljanje, utiču na javno mnjenje“, rekla je ona.

Prisetila se svojih početaka u novinarstvu, te da je ovim poslom počela da se bavi u zadnjoj deceniji prošlog veka.

„Novinarstvo je tada bilo potpuno drugačije. Najpre, što smo mi tada u Radio Priština, koji je tada već od 1992. godine u stvari bio i deo RTS-a. Sve vesti, informacije koje su se emotivali u programu izvor je bio TANJUG. U 85-90% slučajeva. TANJUG je tada bila jedna agencija koja je važila za najozbiljniju u zemlji. I sve informacije, ne samo mi, nego i drugi mediji u Srbiji koristili su TANJUG kao izvor informacija. Nikada se nije sumnjalo u istinitost informacija koje je prenosio tada TANJUG, jer kad TANJUG javi, onda je to istina“, navela je ona.

Dodaje da se tada podrazumevalo i da novinar koji ide na teren, uvek mora da proveri informaciju ili događaj koji prati.

„Da čuje više sagovornika, da se potrudi da iz više izvora dobije vest i informaciju. To je nešto bilo normalno. Jednostavno se podrazumevalo da tako mora da bude i da tako mora da se radi. Nije bilo uopšte nikakve dileme da li će neko od novinara plasirati neku lažnu vest ili informaciju. Mislim, to je bilo neshvatljivo, nepojmljivo. Jednostavno se tako radilo. Velika je bila ta odgovornost novinara u tom profesionalnom radu. Nije to bilo samo, ma daj, napiši neku vest, nešto vezano za neki događaj, da li je to potpuno ispravno, tačno… Sve se proveravalo“, priseća se Jasmina.

Govoreći o današnjem izveštavanju medija, kaže da je situacija sada potpuno drugačija.

„Nakon toga sa razvojem tehnologija, sa pametnim telefonima, društvenim mrežama, ja sam vrlo skeptična i uopšte nisam optimista po tom pitanju. Čini mi se da sve više ima lažnih vesti, već i da je velika manipulacija upravo na tim društvenim mrežama i koliko portala danas imamo. Da li onaj ko pročita vest na nekom portalu, da li razmisli kakav je to portal, ko stoji iza tog portala, ko je vlasnik. Svi tražimo neke bombastične najave, nešto što je ekskluziva, krv, znoj i muka, to nam privuče pažnju bez ulaženja u detalje u izvor tih informacija. To se dalje prenosi, šeruje, lajkuje, pa to pročita ne znam koliko već ljudi, pa ta vest, lažna, poznato je, hiljadu puta izgovorena laž postaje istina. I kako onda razlučiti šta je laž, a šta je istina?“, navela je ona.

Izvor: gracanicaonline.info