Arhiva, Vesti

Moj jezik, pravo moje zajednice u mojoj opštini

NVO Komunikacija za razvoj društva (CSD) počela je sa implementacijom projekta „Moj jezik pravo moje zajednice u mojoj opštini“.

Projekat ima jedinstveni cilj, da se kroz puno poštovanje Zakona o upotrebi jezika i promociji istog, napravi korak dalje u integraciji članova romske zajednice, ali i u njihovom ravnopravnom učešću u procese donošenja odluka na lokalnom nivou. Projekat promoviše jezička prava manjinskih zajednica, takođe, ulaže se u izgradnju kapaciteta mladih Roma iz opštine Gračanica i doprinosi povećanju mogućnosti za buduće samozaposlenje. Kroz projekat se promoviše rad Kancelarije poverenika za jezike, kao i postojeći mehanizmi koji članovi zajednice mogu koristiti u cilju ostvarivanja svojih elementarnih prava.

CSD u okviru ovog projekta organizuje časove romskog jezika. Časovi romskog jezika biće organizovani u trajanju od 6 meseci za 15 polaznika romske nacionalnosti iz opštine Gračanica. Predavač će biti gospodin Bajram Haliti, poznati romski pisac i autor prvog romskog rečnika. Osim osnovnih pravila o romskom jeziku, polaznici će učiti romsku gramatiku, ali i imati priliku da kroz praktične primere prevođenja konkretnih dokumenata još bolje savladaju romski jezik.

Prvi intervjui za polaznike časova romskog jezika održani su juče, 07.12. (ponedeljak) u prostorijama kancelarije CSD-a. Sa potencijalnim učenicima romskog jezika pored predstavnika CSD-a razgovarali su i Hajrudin Skenderi predstavnik Švajcarske Ambasade na Kosovu i Sebastijan Šerifović podpresednik za zajednice u opštini Gračanica.

Da podsetimo, Opština Gračanica je prva Opština na Kosovu koja je usvojila predlog da romski jezik bude jezik u službenoj upotrebi u ovoj opštini.

Projekat „Moj jezik pravo moje zajednice u mojoj opštini“ podržan je od strane Švajcarske Ambasade sa kancelarijom u Prištini.