Arhiva, Vesti

Studijska poseta neformalnih grupa žena

U organizaciji NVO „Komunikacijom do razvoja društva“ – CSD, a u okviru projekta „Aktivna žena u zajednici II“ članice neformalnih grupa žena sa teritorije opština Gračanica, Klokot, Ranilug, Parteš i Novo Brdo posetile srodne organizacije u Zaječaru i Novom Sadu.

Članice grupe žena iz gore pomenutih opština imale su priliku da se susretnu i popričaju o problemima žena, potencijanim idejama za rešavanje problema, kao i o mogućnostima za umrežavanje u budućnosti. Takođe, imale su priliku da čuju i kako funkcionišu pojedine organizacije i udruženja, u kakvoj se situaciji trenutno nalaze, koji su to izazovi koje sama okolina nameće ženama.

Prvog dana članice ženskih inicijativa su u Zaječaru imale priliku da se sastanu sa predstavnicama Udruženja poslovnih žena Timočke krajine, zatim sa predstavnicom UG Dečiji Centar, Selenom Ristić, kao i sa Mirjanom Đorđević ispred Udruženja za pomoć osobama sa Daun sindromom u Srbiji. Tokom radnog ručka pričalo se o saradnji sa lokalnim vlastima i uticaju žena u procese odlučivanja sa Suzanom Stanković, pomoćnicom gradonačelnika Zaječara.

Drugi dan posete organizovan je u Novom Sadu. Tu su imale prilike da od nezavisne konsultantkinje za ravnopravnost polova, Višnje Baćanović, čuju nešto više o aktuelnostima na polju rodne ravnopravnosti, aktuelnostima na polju budžetiranja odnosno politike, koji su problemi, a šta prioriteti žena u Srbiji. Nakon toga na sastanku sa predstavnicima Vojvođanskog Građanskog Centra čule su više o tome koliko je volonterizam i dobra ideja bitna u rešavanju nekog problema.

Treći dan posete bio je namenjen poseti Sremskim Karlovcima, kao i sastanku sa poznatim novosadskim aktivistkinjama Agneš Ćurčić Asodi i Idom Bokom. Tu se više razgovaralo o ženskom aktivizmu, kao i nasilju nad ženama. Učesnicama su aktivistkinje na najbolji način predstavile svoja iskustva.

Projekat “Aktivna žena u zajednici II” u okviru kog je organizovana poseta organizacijama u Zaječaru i Novom Sadu podržan je od strane Olof Palme International Center, sa kancelarijom u Prištini.