Arhiva, Vesti

Transparentnost opština: Ranilug

Osnažiti civilni sektor i ohrabrti ga da zajedno sa građanima prisustvuje javnim debatama i sednicama Skuštine opštine Ranilug, iznosi predloge, ne samo kada je transparentnost rada opštine u pitanju, već i o problemima infrastrukture, zdravstva, prosvete, i poljoprivrede, koja je okosnica razvoja ove opštine, izazovi su za opštinsko rukovodstvo i civilni sektor. To su ujedno i zaključci tribine pod nazivom „Odgovorno društvo-transparetne opštine“ koja se organizuje u 10 opština sa srpskom većinom, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo. Opština Ranilug je većinski srpska opština koja je formirana prema planu Martija Ahtisarija 2009. godine. Ubraja se u manje lokalne samouprave, jer teritorijalno obuhvata površinu nešto veću od 77 kvadratnih kilometara.

Od novembra prošle godine, opštinska administracija je izmeštena u novi i bolji prostor, na uzvišenju koje je podjednako udaljeno od svih 13 sela.  Međutim, o tome koliko je opštinska administracija zaista udaljena od svojih građana, mišljenja su podeljena. Dok jedni nemaju šta da zamere svojim lokalnim predstavnicima, drugi navode da je bilo nepravilnosti prilikom podele građevinskog materijala. U jednome se slažu svi, kolio god da je opština transparetna u svom radu, posla za mlade nema. U opštini Ranilug živi više od 6.000 stanovinika. Blizu 99% su Srbi, koji su bojkotovali poslednji popis, što je glavni razlog zašto se iz kase Vlade Kosova izdvaja upola manje sredstava za godišnji budžet, u odnosu na realan broj stanovništva. Međutim, sa praksom da svakom novorođenom detetu i venčanim mladencima opština poklanja određena novčana sredstva, nije se prestalo.

Bivši gradonačelnik, tragično postradali Gradimir Mikić, uveo je ovo pravilo koje se i danas poštuje, kaže opštinski menadžer za matične poslove, Javorka Simić Tasić. „Opština Ranilug je jedina lokalna samouprava koja daje subvencije u iznosu od 250 evra, za svako novorođeno dete, ali  i svako treće dete dobija od nas po 30 evra mesečno do polaska u školu. Mladi bračni parovi koji se venčaju, dobijaju 100 evra.“, kaže Simić Tasić. Direktor opštinske administracije Miloš Tomić, kaže da opštinske vlasti čine sve da svaku informaciju podele sa građanima. „Mi smo na bordu direktora doneli odluku da će javna prezentacija budžeta za 2019. godinu i izveštaj gradonačelnika biti održani od 29. jula do 1. avgusta u svakom od 13 sela naše opštine. Zamolićemo građane da daju konkretne predloge za kapitalne investicije za sledeću godinu“, naveo je Tomić. Ocenjujući rad opštinskog rukovodstva, mišljenja građana su podeljena.

„Niti nam se javlja kada treba da se podnose zahtev za dodelu pomoći, niti nam se išta javlja. Sve je to povezana kompanija koja deli pare međuosbono“, kaže ogorečno stariji meštanin Raniluga, koji nije želeo da se predstavi.„Izlazim na izbore da završim tu građansku obavezu, ali iskreno ne pratim rad opštine toliko. Inače, ako neko želi da se informiše, sve je na internet stranici, tako da sve može da vidi“, kaže meštanka Slađana Nojić.

Opštna Ranulug nema budžetom predviđena sredstva za bilten, a pošto nema nijedno javno glasilo, podaci na internet stranici opštine se neredovno ažuriraju u bazi u Prištini, kažu u opštinskoj informativnoj službi. Sve informacije od javnog značaja za stanovništvo, postavljaju na svojoj fejsbuk stranici, koja lokalnu samoupravu ne košta ništa. Međutim, takve informacije su od koristi onima koji umeju da rukuju savremenom tehnologijom, dok su ostali uskraćeni za iste. U ovakvim situacijama civilni sektor bi trebalo da pripomogne. Ali ovde je i on u povoju.

„Mogu da kažem da smo skoro formirali žensku inicijativu. Što se tiče zainteresovanosti žena da se uključe u proces rada opštine ili u proces planiranja budžeta, ja sam prezadovoljna“, kaže Zorica Natić, opštinska službenica za rodnu ravnopravnost. Natićeva dodaje da su žene aktivnije i zainteresovanije da iznesu svoje predloge, i za kapitalne investicije i za ostale stvari koje se odnose na rad ove lokalne samouprave. „Opština Ranilug ima skroman budžet. Mislim da civilni sektor treba da se više aktivira u tom pogledu, da da neku ideju, pa da iz te ideje proistekne nešto što je dobro, i za građane, i za opštinsku vlast“, navodi direktor opštinske administracije, Miloš Tomić.

Uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, u Opštini Ranilug je održan okrugli sto na temu transparentnosti.  Okrugli sto je organizovala NVO „Komunikacija za razvoj društva-CSD“ iz Gračanice, u okviru projekta „Odgovorno društvo, transparentne opštine“, koji sprovodi sa Novom društvenom inicijativom iz Severne Mitrovice i medijskim partnerima, RTV Mir i NVO „Omonia“.

Izvor: www.gracanicaonline.info