Arhiva, Vesti

Transparentnost opština: Novo Brdo

Za jednu od prostorno najvećih opština na Kosovu, koja se prostire na površini od čak 204 kvadratna kilometara, problem obaveštavanja građana predstavlja i te kako veliki izazov. Radio stanica, koja je služila kao sredstvo oglašavanja lokalnoj samoupravi u ovoj opštini, godinama ne radi.

Građani se o konkursima, javnim debatama, dodeli grantova, tenderima, informišu putem opštinskog sajta i to predstavlja veliki problem u opštini gde interneta retko gde ima. „Trudimo se da na svaki način putem javnih debata ili putem našeg veb sajta, koji funkcioniše na dva jezika, obavestimo građane o svim  aktivnostima koje opština ima“, kaže zamenik predsednika Opštine Novo Brdo, Siniša Dimić.

Kako je ovo brdsko-planinska sredina koju karakteriše velika razuđenost sela, neprisutpačan teren i nepostojanje interneta, u ovakvim okolnostima, jedini način oglašavanja je pozivanje posredstvom predstavnika sela, koji je dužan da informacije od javnog značaja prenese svim svojim meštanima.

„Nekoliko puta smo pokrenuli inicijativu da formiramo neki štampani ili elektronski medij, poput radio stanice. Za sada nismo imali uspeha, ali nastavićemo da radimo na tome“, obećava zamenik prvog čovek opštine, Slaviša Dimić.

Džemailj Bunjaku, meštanin zaseoka Bunjaci, kaže da njega posebno interesuju donacije, a da opštinska administracija o njima uvek javlja na vreme. „Uvek posećujem javne opštinske debate o donacijama i uvek smo obavešteni o njima“, kaže Bunjaku. On dodaje da je stanovništvo ovog kraja uglavnom nezainteresovano i da retko posećuje javne debate i tribine koje organizjue lokalna samouprava.

U opštini navode da je učešće građana u javnim debatama zadovoljavajuće, odnosno,  niti bolje, niti gore od susednih lokalnih samouprava. Veće učešće građana i civilnog sektora sa konkretnim predlozima i projektima moglo bi biti  i bolje, i konkretnije. Međutim, civilni sektor je ovde slabo razvijen i trebalo bi raditi na njegovom osnaživanju i ohrabrivanju da javno istupi sa svojim idejama, poručuju iz lokalne samouprave.

Građani Opštine Novo Brdo za sada su zadovoljni radom opštinske administracije: „Trenutno, opština izlazi u susret svakom građaninu.  Da je uslužna,  uslužna je, niko se do sada nije žalio da čeka na neki dokument“, kaže Dragutin Perić iz Prekovca. Iako zastarelom mehanizacijom, opštinske službe uspevaju da u zimskom periodu sve puteve održavaju čistim. Međutim, organizacija javnog prevoza ostaje problem koji još uvek muči i građane i opštinsku vlast. „Zakonski imamo pravo da objavljujemo tendere, ali zbog nedostatka sredstava, to ne možemo učiniti”, kaže direktorka opštinskih javnih službi, Šefkija Mehmeti. “Tražili smo od Ministarstva infrastrukture da nam izađe u susret, na šta imaju pravo, ali već sedam meseci ne moženo da rešimo poblem javnog prevoza za svoje građane“, tvrdi Mehmeti.

U Opštini Novo Brdo ističu da probleme rešavaju sa onoliko para sa koliko raspolažu u budžetu. Konkretni predlozi građana i civilniog sektora su, kako ovde ističu, više nego potrebni. Iako opština po popisu ima blizu 10. 000 stanovnika sredstva se dobijaju za nešto više od  6.000, jer se većina Srba nije odazvala popisu na Kosovu 2011. godine. Za kapitalne investicije predviđeno je blizu 400. 000. evra. Ovo je multietnička sredina u kojoj Srbi čine više od 50 odsto stanovništa, dok je Albanaca nešto manje, ima ih blizu 45 procenta.

Da bi Opština Novo Brdo zaista mogla da bude potpuno transparentna, potrebno je osnažiti civilni sektor, upoznati građane o njihovim pravima i osnovati barem jedan lokalni medij, zaključeno je na okruglom stolu u Novom Brdu, koji je uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, organizovala NVO „Komunikacija za razvoj društva–CSD“. Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Odgovorno društvo, transparente opštine“, koji se sprovodi u deset opština sa srpskom većinom.

Izvor: www.gracanicaonline.info