Vesti

Predstavljen izveštaj „Prava i interesi srpske zajednice“

NVO „Komunikacija za razvoj društva“ – CSD predstavila je, 18. jula, u Centru građanske energije u Gračanici izveštaj „Prava i interesi srpske zajednice“.

Kosovski Srbi koji žive južno od reke Ibar suočavaju se sa brojnim izazovima koji ometaju njihovu potpunu integraciju i učešće u široj kosovskoj zajednici. Dokument koji je predstaavljen ima za cilj da identifikaciju problema sa kojima se kosovski Srbi suočavaju južno od reke Ibar i predloži potencijalna rešenja kako bi se unapredila inkluzivnost, stabilnost i održivi razvoj. NVO Komunikacija za razvoj društva sprovela je istraživanje o pravima i interesima srpske zajednice obuhvatajući tri lokalne samouprave sa srpskom većinom: Novo Brdo, Gračanica i Klokot.

Nedostatak bezbednosti i sigurnosti, nedostupnost osnovnih javnih usluga poput zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja, kao i jezičke barijere predstavljaju ključne problemeRešenje bi uključivalo jačanje prisustva policije, poboljšanje zaštite građana, ulaganje u infrastrukturu i resurse za pružanje osnovnih usluga, podršku zapošljavanju i preduzetništvu, kao i obezbeđivanje jezičke ravnoteže i parvo u upotrebi jezika na svim nivoima.

Ova publikacija rađena je u okviru programa „Jačanje učešća organizacija civilnog društva iz redova zajednice kosovskih srba u procesu odlučivanja na centralnom nivou na Kosovu“ koji sprovodi NVO „Aktiv“ iz Mitrovice, a koji je finansiran od strane Kosovske fondacije za civilno društvo.