Arhiva, Vesti

Radionica Origamija – umetnost savijanja papira

U okviru Društvenog kluba Centra građanske energije u Gračanici, NVO „Komunikacija za razvoj društva“ – CSD organizuje alternativne noći društvenog kluba.

Tema događaja koji je bio održan u četvrtak, 17. oktobra, bila je „Radionica Origamija – umetnost savijanja papira“.

Posetioci su imali priliku da učestvuju u Origami radionici gde su bili upoznati sa ovom japanskom tradicionalnom veštinom savijanja papira.

Sa učesnicima ovog događaja, na samom početku, diskutovalo se o istoriji Origamija, njegovim počecima i o tome gde je danas Origami najrasprostranjeniji. Zatim se govorilo i o tehničkim detaljima Origamija, o tome kakve vrste papira se mogu koristiti, koja veličina papira se koristi i kakve tehnike efikasnog savijanja papira postoje.

U teorijskom delu radionice ustanovljeno je da je Origami prikladan za sve ljude u svakom životnom razdoblju i da nikako nije,  kako se nekad pogrešno misli, dečija igra. Starijim osobama izrada origamija donosi brojne pozitivne učinke. Tako se vežbanjem prstiju  vežba mozak, kao i fina motorika, a ova veština utiče i na smanjenje stresa. Uz to, izrada origamija ujedno je i smislena terapija jer se njome izrađuje nešto što ima svoju svrhu, a može se i poklanjati drugome. Takođe, kod mladih osoba origami uči strpljenju i disciplini koja je potrebna kada se nešto radi rukama.

Za izradu jednostavnijih modela, dovoljno je učešće na jednoj radionici, kako bi postali početnik u ovoj  veštini, dok je za napredne početnike potrebno uložiti više truda i vremena. Majstori origamija su oni koji mogu napraviti i najkomplikovanije oblike pri čemu za rešenje problema uvek imaju nekoliko mogućih pretpostavki.

Učesnici, uglavnom početnici, tokom ove  radionice izrađivali su četiri osnovna Origami modela od papira, rangiranih po težini, gde je svaki sledeći model bio malo kompleksniji za izradu od predhodnog. Tokom radionice izrađeno je više desetina origami modela, a učesnici sa najbolje napravljenim modelima na radionici su bili nagrađeni simboličnim nagradama.

Alternativne noći u okviru Društvenog kluba Centra građanske energije u Gračanici podržane su od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo.