Arhiva, Vesti

CSD na konferenciji “Sprovođenje Zakona o upotrebi jezika – Aktivnosti i izazovi”

CSD na konferenciji “Sprovođenje Zakona o upotrebi jezika – Aktivnosti i izazovi”

Konferencija na temu “Sprovođenje Zakona o upotrebi jezika – Aktivnosti i izazovi” u organizaciji Kancelarije povjerenika za jezike, održana je 28. marta, u hotelu Sirius u Prištini.

Cilj konferencije bio je da se okupe sve lokalne nevladine organizacije koje su organizovale određene aktivnosti u svrhu promocije jezika i jezičkih prava na Kosovu.

Konferenciju je otvorio, poverenik za jezike, gospodin Slaviša Mladenović, predstavljajući glavne aspekte Izvještaja svoje kancelarije za 2018. godinu i izazove kao i strateške ciljeve u budućem radu Kancelarije.

CSD je, kao jedna od organizacija koja u poslednjih nekoliko godina intezivno radila na promociji jezičkih prava, imala svoju prezentaciju na konferenciji. Izvršni director CSD-a, gdin. Ivan Nikolić, predstavio je projekat “Više jezika, šira vizija života II” koji je CSD krajem 2018. i početkom 2019. godine, sprovela uz podršku Kancelarije poverenika za jezike. Cilj projekta jeste bio da se na moderan i inovativan način uz uključenje mladih ljudi, promoviše i podigne svest o važnosti poznavanja jezika drugih zajednica na Kosovu, a sve u cilju izgradnje demokratskog, modernog i multietničkog društva.

Nakon prezentacije aktivnosti i rezultata projekta, po prvi put je prikazan i TV dokumentarac “Više jezika, šira vizija života” nastao u okviru istoimenog projekta u saradnji CSD-a i produkcije Omonia. U dokumentarcu  mladi ljudi, korisnici projekta, govore o važnosti poznavanja jezika okruženja I o tome koliko je njima učestvovanje u aktivnostima projekta pomoglo da shvate važnost učenja jezika.

Konferenciji su prisustvovali i ambasador misije OEBS-a na Kosovu – Jan Braathu, ambasador Velike Britanije – Ruairi O’Connel, ambassador Švajcarske – Jean-Hubert Lebet i zamenik ambasadora Kraljevine Norveške – Stein-Ivar Lothe Eide.