Arhiva, Vesti

Istraživanje „Tiha migracija mladih iz srpske zajednice“

Veliki broj mladih Srba iz centralnog Kosova i Kosovskog Pomoravlja želi da srednjoškolsko, ali i visoko obrazovanje, zbog bezbednosti i kvalitetnijih uslova života i školovanja nastavi širom centralne Srbije. Međutim, zabrinjavajući je podatak da više od 32 % anketiranih učenika nema nameru da se po završetku školovanja vrati na Kosovo i Metohiju. Ovo su pokazali podaci istraživanja „Tiha migracija mladih iz srpske zajednice“ koje su obavile Mreža za građanski aktivizam (MGA) u saradnji sa Komunikacijom za razvoj društva (CSD) iz Gračanice. Rezultati izveštaja predstavljeni su na tribini koja je održana u Centru za građanski aktivizam (CEC) u Gračanici.

Direktor Mreže za građanski aktivizam Ivan Todorović, predstavljajući rezultate istraživanja „Tiha migracija mladih iz srpske zajednice“, koje je urađeno u saradnji sa Komunikacijom za razvoj društva (CSD) rekao je da je tribina nastavak prošlogodišnje panel diskusije koja je, kako je naglasio, naišla na dobar prijem kod medija koji su nastavili da na ovu temu istražuju i govore.

Kako je Todorović pojasnio, kvantitativnom i kvalitativnom metodologijom istraživanja, uz pomoć fokus grupa i intervjua, koji su obavljeni sa učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola na teritoriji centralnog Kosova i Kosovskog Pomoravlja, vodilo se računa o rodnoj ravnopravnosti i o merljivosti dobijenih rezultata.

Probleme koje su mladi naveli je nepostojanje javnog prevoza na teritoriji svih opština, čime su oni usrkaćeni da budu društveno aktivni i u vannastavnim aktivnostima. Drugi problem je rad u više smena u svim školama, što za posledicu ima skraćene časove čime, kako je naglašeno, na godišnjem niovu mnoge nastavne jedinice ostaju neobrađene.

Mladi su uglavnom samostalno dosnosili odluke o nastavku školovanja van Kosova, dok roditelji, u velikoj meri nisu imali udela u tome, pokazuje istraživanje. Alarmantan je podatak da će veliki broj učenika iz opština sa srpskom većinom napustiti Kosovo bez želje da se po završetku školovanja vrati rodnom kraju, pokazuje istraživanje koje je predstavio Ivan Todorović.

Šta bi trebalo da se dogodi pa da mladi premene razmišljanja i odluče da se vrate? Na prvom mestu oni navode poboljšanje bezbednosne situacije, bolji zdravstveni sistem usluga, veća ulaganja u obrazovanje, ulaganja u mala i srednja preduzeća i u poljoprivredu čime bi se stvorile mogućenosti za nova radna mesta. U rešavanju ovih problema, ocenjuju mladi, mnogo može da pomogne lokalna samoupra koja mora da razmišlja i obezbedi nova radna mesta, ali i da ohrabri mlade i omogući im da u ovoj sredidni osnuju porodice, pokazuje istraživanje.

U panelu koji je posle predstavljanja istraživanja „Tiha migracija mladih iz srpske zajednice“ predstavio Ivan Todorović, o odlasku učenika i budućih studenata, ali i mladih bračnih parova iz Goraždevca i ostalih povratničkih sredina u opštini Peć, govorio je novinar Darko Dimitrijević.
Dimitrijević je rekao da je poražavajući podatak to što ove godine, prvi put od rata, srednja škola u Goraždevcu nema ni jednog upisanog đaka.

Dimitrijević je naglasio da osim srednjoškolaca iz regiona opštine Peć odlaze i mladi bračni parovi zbog, kako je istakao, nejednakih šansi pri zapošljavanju, konkursima i podeli grantova za porektanje privatnog biznisa ili subvencija u poljoprivredi.

Glavana i odogovorna urednica portala GračanicaOnlajn Anđelka Ćup naglasila je da su mladi iz svih zajednice na Kosovu suočeni sa problemom nezaposlenosti i da je kod svih prisutna želja da napuste Kosovo. Ćup je navela i primer mlade Bošnjakinje iz Prizrena koja joj je ispričala da želi da ode što pre sa Kosova jer joj je dojadilo da gleda kako se u njenoj školi poklanjaju ocene deci lekara, koja bi sutra trebala nekoga da leče.

Istraživanje „Tiha migracija mladih iz srpske zajednice“ obuhvatilo je učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola iz šest opština sa srpskom većinom na centralnom Kosovu i u Kosovskom Pomoravlju.

O ovom događaju možete čitati i na https://www.danas.rs/drustvo/vecina-mladih-srba-zeli-da-napusti-kosovo/?fbclid=IwAR26GpYGrV4_S4wrdkPMfhLn9-73EzcmRALsPU-B-1Q2G2FcYPLAK4XK0Kc