Arhiva, Vesti

“Kao nekada” u Gračanici

NVO “Komunikacija za razvoj društva“-CSD, u petak, 17. maja, u Centru građanske energije u Gračanici, organizovala je projekciju dokumentarnog filma „Kao nekada“.

Dokumentarni film koji je u petak, po prvi put prikazan u Gračanici, govori o međuljudskim odnosima Srba i Albanaca pre konflikta 1999. godine. CSD i Gracanica online info, po prvi put su se, nakon završetka konflikta  odlučile na snimanje jednog ovakvog dokumentarca u kom starije genereracije Srba i Albanaca govore svoje priče iz tadašnjeg vremena i suživota Srba i Albanaca. Akcenat je stavljen na pozitivne priče običnih građana,  njihovih priča iz svakodnevnice, priča iz zajedničkog života i jedinstva.

Prezentaciji dokumentarnog filma „Kao nekada“ u Gračanici prisustvovalo je trideset omladinaca iz srpske i albanske zajednice, iz Gračanice i Prištine, trideset mladih ljudi koji žive potpuno različite živote, ne poznavajući se, ne misleći da se možda suočavaju sa sličnim problemima, tako blizu jedni drugima, a ipak tako daleko.

Nakon prezentacije filma usledila je kratka diskusija gde smo imali prilike da od njih čujemo utiske vezane za film, ali isto tako i da čujemo da je većina njih slične priče čula od svojih roditelja ili bližih prijatelja starijih generacija, pa se i među njima postavljalo pitanje zašto su oni mogli, a mi ne možemo zajedno? Šta je to što nas je nekada spajalo, a sada nas razdvaja? Zašto se ne delimo na dobre ili loše ljude, nego na to iz koje zajednice dolazimo?

Film „Kao nekada“ nastao je u saradnji CSD-a i Gračanica online info, u okviru projekta „Mi smo mogli, vi bi trebalo“ finansiranog od strane UNMIK-a.

Cilj projekta jeste izgradnja poverenja među mladim generacijama iz sviih zajednica na Kosovu, promocija vrednosti i važnosti zajedničkog života u budućnosti, kroz promovisanje dobrih primera zajedničkog života Srba i Albanaca u prošlosti.