Arhiva, Vesti

Moj jezik! Moje pravo! Moja mogućnost! – Istok

Održana debata o Zakonu o upotrebi jezika u Istoku.

CSD, u saradnji sa Agencijom za međunarodni razvoj (USAID), kroz program Unapredimo Kosovo zajedno (Advancing Kosovo Together AKT), sprovodi projekat podrške naporima poverenika za jezike na unapređenju upotrebe zvaničnih jezika na Kosovu. Projekat se sprovodi u 12 partnerskih opština na USAIDovom projektu Unapredimo Kosovo zajedno.

Partnerske opštine: Gračanica, Obilić, Novo Brdo, Ranilug, Gnjilane, Parteš, Klokot, Štrpce, Klina, Peć, Istok i Vučitrn.

U okviru projekta „Moj jezik! Moje pravo! Moja mogućnost“ 13. maja održana je debata u Istoku.
Za Opštinu Istok se može reći da su nalazi zadovoljavajući. Poštovanje dvojezičnosti se može videti kako na natpisima i obaveštenjima u zgradi, tako i u dokumentima koje je Opština dužna da obezbedi klijentima na maternjem jeziku. Ono što možemo navesti kao zajednički problem koji smo čuli na gotovo svim deabata do sad jesu nedovoljno poznavanje Zakona o upotrebi i jezika, pa samim tim i obaveza, kao i to kako neko tumači zakon, a kako bi trebalo da bude (dat je primer prevođenja naziva ulica). Na debati se moglo videti da prisutni građani (osim opštinskih službenika) nisu bili upoznati sa postojanjem i poznavanjem funkcije Poverenika za jezike u Vladi Kosova. Ono što su opštinski službenici istakli jeste i to da je u Opštini Istok služba za prevođenje (albansko-srpski) počela sa radom još 2001. godine, ali su isto tako istakli da nesprovođenje Zakona o upotrebi jezika leži na nekoliko nivoa, od centralnog ka lokalnom.

Debati su prisustvovali predstavnici kancelarije poverenika za jezike, predstavnici USAID-a iz programa Unapredimo Kosovo Zajedno, predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici civilnog društva, aktivni članovi zajednica, mladi i žene.

Debata u Istoku održana je u Hotelu „Trofta“.