Arhiva, Vesti

Napredni nivo treninga zastupanja za Lokalne savete omladinskog delovanja

U organizaciji NVO „Komunikacija za razvoj društva“ (CSD) i NVO „Forum za razvoj i demokratiju“ (FODEM), za vikend, 18. i 19. Juna, u Gračanici, održan je trening namenjen članovima Lokalnih saveta omladinskog delovanja. Trening na temu “Zastupanje i lobiranje, izgradnja partnerstva i participativni pristup za aktivno učešće mladih”- napredni nivo, organizovan je u okviru projekta „Program osnaživanja Lokalnih saveta omladinskog delovanja na Kosovu“. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Agencije za međunarodni razvoj (United State Agency for International Development, USAID), kroz program Unapredimo Kosovo Zajedno (Advancing Kosovo Together, AKT), Lokalno Rešenje (Local Solution, LS).

Projektom su obuhvaćeni Lokalni saveti omladinskog delovanja iz dvanaest opština na Kosovu koje su ujedno i partnerske opštine AKT programa, a to su: Gračanica, Obilić, Vučitrn, Novo Brdo, Ranilug, Klokot, Parteš, Gnjilane, Peć, Istok, Klina i Štrpce.

Napredni nivo pomenutog treninga učesnicima je pomogao da kroz praktične primere iz prakse najbolje shvate ono o čemu se pričalo kada je održan isti trening sa osnovnim nivoom. Kroz rad po grupama na najbolji mogući način razvili su svoje ideje i načine zastupanja za problem koji su istakli kao prioritet, svako u svojoj opštini. Ono na šta im je trener skrenuo pažnju i sa čim su se učesnici složili jeste da je najbitnije da kampanje zastupanja budu usmerene ka onima koji problem mogu i da reše i da je upravo identifikacija institucije ili osobe ka kojoj je kampanja usmerena ključna u celom procesu.

Osim što na treninzima kroz koje prolaze u okviru gore pomenutog programa rade na osnaživanju svojih kapaciteta, učesnici su jako zadovoljni i time što je njihova međusobna komunikacija na mnogo boljem nivou.

[robo-gallery id=“3532″]