Arhiva, Vesti

Nedelja ženskog aktivizma

Članice neformalnih grupa žena iz Parteša, Raniluga i Klokota, sa kojima CSD i Olof Palme International Centar sarađuju na projektu „Aktivna žena u zajednici“, učestvovale na nedelji ženskog aktivizma.

Nedelja ženskog aktivizma pod sloganom „Dajem reč njoj“ održana je protekle nedelje, 13. – 18. Oktobra, u Novom Brdu. Nedelja ženskog aktivizma održana je u okviru projekta „Učešće žena u javnom i političkom životu na lokalnom nivou“ koji je podržala Američka ambasada sa kancelarijom u Prištini, a implementira udruženje žena povratnica „Naš dom“ iz Novog Brda. Cilj ove nedelje, kao i samog projekta jeste da se prikažu i uključe kompetentne i odgovorne žene sa aktivnom ulogom u društvenom životu svoje zajednice.

Od samog otvaranja i početka nedelje ženskog aktivizma, pa do dana zatvaranja, svaka od gore pomenutih neformalnih grupa žena imala je svoj dana kada treba predstaviti svoju grupu i svoju opštinu. Žene su se potrudile da na najbolji mogući način to i urade. Tokom cele nedelje bili su izloženi radovi koji su napravljeni od vrednih ruku žena (

vunene čarape, tkane košulje, miljea, slike, ručno pravljen nakit, ukrasi od papira..). Osim toga, mogla su se probati i raznovrsna tradicionalna jela koja su žene pripremale isključivo za ovu priliku. Kroz nedelju žena prošlo je i par kulturno-umetničkih društva, devojaka koje pevaju staru izvornu muziku, sviraju na flauti, pa čak i one koje se bave sportom. Ne mali broj prisutnih žena koje su prisustvovale celoj ovoj manifestaciji je već aktivno i na političkoj sceni, a neke od njih su na mestima na kojima se donose odluke.

Na samom zatvaranju ove nedelje ženskog aktivizma svi prisutni, kao i organizatori, složili su se da bi ovakva jedna manifestacija trebala postati tradicionalna.