Arhiva, Vesti

Predstavljen izveštaj „Uporedna analiza stavova Srba i Albanaca o Briselskom dijalogu“

Mreža za građanski aktivizam je juče, 12. februara, u hotelu „Ulpiana“ u Gračanici na okruglom stolu u organizaciji Nacionalnog Demokratskog Instituta predstavila izveštaj „Uporedna analiza stavova Srba i Albanaca o Briselskom dijalogu“ koji je radila u saradnji sa Komunikacijom za razvoj društva.

Panelisti događaja, pored Andjelke Ćup ispred Mreže za građanski aktivizam bili su i Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju, kao i politički savetnik predsednika i član kosovskog tima za pregovore u Briselu, g. Blerim Shala.

Andjelka Ćup je nakon prezentacije izveštaja naglasila da su razlike između stavova Srba i Albanaca po pitanju Briselskog sporazuma logičan sled netransparentnosti istog, a da se iz predstavljenog izveštaja može videti i da rešenjima nisu zadovoljni ni Srbi ni Albanci.

Politički savetnik predsednika i član kosovskog tima za pregovore u Briselu, g. Blerim Shala, rekao je da smatra da je istraživanje objektivno i složio se da bi i Priština i Beograd trebalo da budu iskreniji kada je u pitanju prenos informacija o tome šta se u Briselu dogovara.

Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju istakao je da je Briselski sporazum sam po sebi loš, a da je netransparentnost ustvari samo posledica toga.

Učesnici okruglog stola složili su se da interesi Srba na Kosovu nisu na adekvatan način predstavljeni u Briselu i još jednom zatražili da se i oni uključe u pregovore.

Da podsetimo, istraživanje „Uporedna analiza stavova Srba i Albanaca o Briselskom dijalogu“ sprovedeno je tokom 2017. godine podrškom Međunarodnog Olof Palme Centra sa kancelarijom u Prištini.