Arhiva, Vesti

Radionica za decu – „Izgradnja zajednice na internetu“

Sve je češća pojava da deca u nižim razredima osnovne škole imaju profile na društvenim mrežama. Iako ih mnogi shvataju bezazleno, stručnjaci upozoravaju na to da zbog običnog postavljanja slika ili komentara deca često mogu dovesti u opasnost i sebe i druge. Deca su sve spretnija u korišćenju modernih tehnologija, pa zato ne čudi podatak da sve više vremena provode na internetu.

Tim povodom, nevladina organizacija Komunikacija za razvoj društva – CSD održala je, 24. oktobra 2019 godine, u Centru građanske energiju u Gračanici, radionicu za osnovce „Izgradnja zajednice na internetu“.

Internet je postao neodvojiv deo odrastanja i obrazovanja dece. Čak i mala deca koja još ne znaju slova, odlično se snalaze na smart telefonima i kompjuterima. Internet može biti izvor informacija, uticati na razvoj i obrazovanje dece, ali isto tako može imati  i negativnih strana jer postoje opasnosti koje dolaze sa korišćenjem Interneta.

Tokom radionice osnovcima je objašnjeno kako se društvene mreže koriste i koje su moguće negativne posledice po njih. Pričalo se i o tome kako deca, kao i odrasli, moraju da nauče da prepoznaju koji su pravi izvori informacija na internetu, a koji lažni, koji su pravi prijatelji, a koji to nisu. Rečeno im je da ne treba u prevelikoj meri da se izlažu javnosti, da daju svoje lične podatke i podatke svoje porodice, da ne objavljuju redovno gde se nalaze i da društvene mreže treba da koriste u cilju boljeg inormisanja sebe, ne informisanja o sebi.

Učesnici radionice rekli su nam da društvene mreže najviše koriste za dopisivanje i deljenje svojih fotografija, kao I da su donekle svesni rizika prekomernog korišćenja istih.

Radionica „Izgradnja zajednice na internetu“ održana je u okviru Društvenog kluba Centra građanske energije  uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.