Arhiva

Radionica za decu -„Bezbednost na internetu“

Pojam „bezbednost na internetu“ poslednjih se godina sve više prepoznaje i izvan stručnih krugova. Polako uviđamo kako korišćenje računara na globalnoj mreži sa sobom nosi niz odgovornosti i sigurnosnih pravila. Zašto je uopšte globalna mreža u tolikoj meri preplavljena opasnim i neželjenim sadržajem? Kome je i zašto zanimljiv naš računar?

Odgovor na ova pitanja pokušala je da da nevladina organizacija Komunikacija za razvoj društva – CSD na radionici za osnovce. Radionica pod nazivom „Bezbednost na internetu“,  održana je u subotu 2. novembra u prostorijama Centra građanske energije u Gračanici.

Pored sigurnosti na internetu, na radionici je takođe bilo reči o internet bontonu, kao i zavisnosti koju internet stvara mlađim generacijama.

Poseban akcenat na ovoj radionici stavljen je na „cyberbullying“, gde su rađene simulacije vršnjačkog nasilja preko interneta. Učesnicima treninga je detaljno objašnjeno gde i kako da prijave vršnjačko nasilje, bilo da su oni sami žrtve ili svedoci tog nasilja.

Na radionici je bilo reči i o digitalnoj pismenosti, jednoj od ključnih veština u 21. veku. Iako mladi počinju da koriste digitalne uređaje u sve mlađem uzrastu, upotreba tehnologije neće učiniti mlade veštim korisnicima digitalne tehnologije.

Tokom teme „digitalna pismenost“, učesnicima je pokazano kako da kreiraju i upravljaju online identitetom i kako da raspoznaju sadržaje koji predstavljaju neku osobu ili iza kojih se neko krije. Govorilo se i o važnosti svesti o uticaju online prisustva i svesti o tome da se kreirani identitet razlikuje od ličnosti, kao i o potrebi o razvijanju svesti o tome kako se predstavljamo i kako se drugi predstavljaju, kao i da to ne znači da nas neko poznaje ili da mi nekoga poznajemo samo zato što smo prijatelji na društvenoj mreži ili članovi istog tima u igrici.

Radionica „Bezbenost na internetu“ održana je u okviru Društvenog kluba Centra građanske energije  uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.