Vesti

Saopštenje

Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova, da neselektivno obaveštava medije.


Od nadležnih u Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici i lokalnog Kriznog štaba zahtevamo da redovno, putem konferencija za medije, obaveštavaju javnost o pravom stanju sa obolelima od Kovida 19, testiranju građana sa simptomima na virus, kapacitetima za lečenje i prijem pacijenata, takođe – da ni oni medije ne obaveštavaju selektivno.


Zabrinjavajuće je da, usled porasta broja zaraženih na teritoriji opštine Gračanica, kao i građana sa povišenom temperaturom koji se svakodnevno javljaju lekarima na Infektivnom odeljenju Klinike u Lapljem Selu, nadležni ne govori ništa ili selektivno biraju medije kojima će dati šture informacije. Uprava KBC-a i njihovi lekari su potpuno zatvoreni prema određenim medijima.


U situaciji, viskog rizika po javno zdravlje, obaveza kriznih štabova podrazumeva svakodnevno izveštavanje javnosti o trenutnoj epidemiolškoj situaciji, uključujući i preporuke mera u cilju zaštite stanovništva od korona virusa.


Osim pružanja zdravstvenih usluga, nadležni u KBC-u Priština sa sedištem u Gračanici kao i njihove kolege u Kosovskoj Mitrovici, Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju i Pećkom okrugu dužni su da putem sredstava informisanja obaveštavaju građane o epidemiološkoj situaciji, pa je u tom slučaju saradnja sa svim medijima, bez razlike, izuzetno važna.

Istovremeno krizni štab(ovi) na severu Kosova prave selekciju medija koje će da obaveštavaju o informacijama u vezi sa pandemojom. Ne poziva(ju) sve medijske redakcije na konferencije za medije kada se organizuju, ne šalju im informacije u vezi sa pandemijom. Predstavnici vlasti koji su deo ovog kriznog štaba(ova), ne odgovaraju na pozive i pitanja medija čiji novinari pokušavaju da dobiju odgovore.

S tim u vezi, zahtevamo od nadležnih institucija, pre svega Kriznog štaba opštne Gračanica, da bez daljeg odlaganja, otpočne sa dnevnim informisanjem gradjana, organizovanjem redovnih konferencija za štampu ili putem saopštenja, informiše širu javnost o toku epidemiološke situacije kao i preduzetim zaštitinim merama koje, izmedju ostalog, imaju za cilj da otklone spekulacije o broju I stanju zaraženih u većinski srpskim sredinama ( na teritoriji opštine Gračanica). Takođe, od kriznih štabova na severu Kosova zahtevamo neselektivan pristup prema svim medijskim redakcijama.


Pored obaveze, u ovom trenutku odgovornost za javno zdravlje svih građana I stabilnost sistema zdravstvene zaštite mora biti najviši prioritet insititucija, što je osnovni preduslov u sprečavanju daljeg širenja virusa korona.


Potpisnici saopštenja:

Aktiv, Alternativno udruženje, Centar za zastupanje demokratske culture – ACDC, Crno-beli svet, Centar za prava manjinskih zajednica, Centar za razvoj zajednica, Centar za socijalne inicijative, Gračanica Online, Forum za razvoj i multietničku saradnju – FDMC, Humani centar Mitrovica, InTER, Kossev, Komunikacija za razvoj društva – CSD, New Press Production, Nova društvena incjativa – NSI, RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Goraždevac , RTV Mir

11.07.2020