Arhiva, Vesti

Trening za članove lokalnih saveta omladinskog delovanja

U organizaciji NVO „Komunikacija za razvoj društva“ (CSD) i NVO „Forum za razvoj i demokratiju“ (FODEM), za vikend, 7. i 8. Maja, u Štrpcu, održan je trening namenjen članovima lokalnih saveta omladinskog delovanja. Trening na temu „Zastupanje i lobiranje, izgradnja partnerstva i participativni pristup za aktivno učešće mladih” organizovan je u okviru projekta „Program jačanja akcije lokalnih omladinskih saveta na Kosovu“. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Agencije za međunarodni razvoj (United State Agency for International Development, USAID), kroz program Unapredimo Kosovo Zajedno (Advancing Kosovo Together, AKT), Lokalno Rešenje (Local Solution, LS).

Treningu su prisustvovali članovi lokalnih saveta omladinskog delovanja sa teritorije dvanaest opština koje su partnerske opštine programa AKT, a to su: Gračanica, Obilić, Vučitrn, Novo Brdo, Ranilug, Klokot, Parteš, Gnjilane, Peć, Istok, Klina i Štrpce.

Učesnici treninga imali su priliku da se upoznaju sa osnovnim tehnikama i metodama zastupanja i lobiranja, da malo više popričaju o mogućnostima međusobne saradnje, a složili su se da se problemi mladih, bez obzira iz koje opštine dolaze, podudaraju. Pričalo se i o saradnji sa centralnim omladinskim savetom gde su se učesnici složili da saradnja nije na zavidnom nivou, kao i da centralni savet ne organizuje nikakve aktivnosti za jačanje lokalnih omladinskih saveta. Tokom dvodnevnog treninga učesnicima je predstavljen i izveštaj o potrebama i stanju lokalnih omladinskih saveta koji je CSD uradio sa FODEM-om.

Cilj projekta u okviru kog je održan gore pomenuti trening je unapređenje kapaciteta lokalnih saveta omladinskog delovanja u ciljanim opštinama pružanjem znanja i veština koje su im potrebne za aktivno učešće u donošenju i kreiranju politika koje utiču na živote mladih ljudi. Sve aktivnosti su usmerene na povećanje sposobnosti lokalnih saveta omladinskog delovanja na Kosovu, da postanu efikasniji, vidljivi i proaktivni partneri u procesima razvoja i demokratizacije. Izgradnja kapaciteta će uključivati, naročito, jačanje lokalnih omladinskih saveta u veštinama zastupanja, zatim poboljšanje definisanje interesa i potreba svojih zajednica, kao i poboljšanje komunikacije sa lokalnim samoupravama.

CSD u saradnji sa FODEM-om, a uz finansijsku podršku Agencije za međunarodni razvoj (United State Agency for International Development, USAID), kroz program Unapredimo Kosovo Zajedno (Advancing Kosovo Together, AKT), Lokalno Rešenje (Local Solution, LS), organizovaće za članove lokalnih saveta omladinskog delovanja niz treninga, kako za osnovno tako i za napredno usavršavanje, na različite teme prilagođene njihovom delovanju.

[robo-gallery id=“3500“]