Vesti

Tv nostalgija – crtani filmovi našeg detinjstva

Događaj pod nazivom  „Tv nostalgija – crtani filmovi našeg detinjstva” održan u sredu, 27. novembra, bio je još jedan u nizu događaja koji u okviru Društvenog kluba Centra građanske energije u Gračanici organizuje  NVO „Komunikacija za razvoj društva“ – CSD.

70ih, 80ih i 90ih željno smo očekivali naših desetak minuta, pred dnevnik, da pogledamo crtani film jer mi nismo imali internet i „smart“ telefone i tablete. Za nas je jedina šansa bila 19:15 uveče. Iako danas ima mnoštvo crtanih filmova, oni koje smo gledali kao deca uvek će nam biti najbolji. Bilo da smo ih gledali u detinjstvu ili u nekom kasnijem razdoblju života, ‘stari’ crtaći uvek će nam biti draži od ovih ‘novih’, iako mnogi imaju ‘novije verzije’, to nikad neće biti ‘to’.

Poznati crtani filmovi deci su pružali više od puke zabave. Upoznali su ih sa ključnim referencama opšte kulture, naročito u oblasti literature i muzike. Iz Duška Dugouška klinci su mogli da čuju citate i vide scene iz Šekspirovih dela, a teško je naći klasično muzičko delo koje nije korišteno kao muzička podloga za neke od crtanih filmova iz tog vremena.

Crtani filmovi prepunih citata iz klasične umetnosti pružili su deci okvir, polazište za kasnije razumevanje književnosti i muzike, čak i kada te osnove deca ne bi dobila u školi.

Gledanje starih crtaća je i ovog puta pružilo zadovoljstvo starijim posetiocima, vraćajući ih u detinjstvo, ono detinjstvo koje je bilo drugačije od ovog danas, ono bezbrižno detinjstvo. Mladji posetioci, su takođe, gledali stare crtaće ne krijući oduševljenje.

Alternativne noći u okviru Društvenog kluba Centra građanske energije u Gračanici podržane su od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo.