Arhiva, Vesti

Uloga muškarca u rodnoj ravnopravnosti

CSD uključuje muškarce u projekat borbe za ravnopravnost

NVO “Komunikacijom do razvoja društva” – CSD je u okolini Veleškog jezera, realizovala trening na temu „Uloga muškarca u rodnoj ravnopravnosti“.

Ovo je po prvi put u toku realizacije da je CSD aktivno uključio muškarce u projekat „Aktivna žena u zajednici II“ koji je finansijski pomogao „Olof Palme International Center“. Na trenigu je učestvovala mešovita grupa sačinjena od predstavnika lokalne samouprave, direktora administrativnih odeljenja, predstavnika civilnog društva,aktivisti i aktivistkinje.

Projekat je, kao i održani trening, namenjen pre svega članicama neformalnih grupa žena iz pet opština na Kosovu: Gračanice, Parteša, Klokota, Raniluga i Novog Brda. U ovom modulu profesionalni projektni tim CSDa je odlučio da polako aktivno uključi i muškarce u borbu za rodnu ravnopravnost. U toku trodnevnog treninga negovali smo diskusije i pokušavali na taj način da pobijemo stereotipe. Pokušali smo da odgovorimo na neka od pitanja: Gde se na društvenoj lestvici nalazi žena u odnosu na muškarca? Zašto je ROD (RODNA RAVNOPRAVNOST) naše pitanje? Kako žive žene i muškarci na Kosovu? Koji su to pokazatelji ravnopravnosti u porodici, ekonomiji i politici… Kroz sesije i radioničarski rad potrudili smo se da kod učesnika ne samo izgradimo veštine za borbu za ravnopravnost, već i da konačno uspostavimo kvalitetnu i konstruktivnu diskusiju i komunikaciju između muškaraca i žena.

Naučene da žive i rade onako kako drugi žele, žene u našoj okolini su retko ohrabrene da same preduzimaju korake ka boljoj budućnosti. S druge strane, diskriminacija koju one vrlo često i ne vide postala je njihova svakodnevica. Kroz projekat „Aktivna žena u zajednici II“ i treninge koje CSD organizuje za njih, grupe žena dobijaju znanje koje će preneti svojim kolegenicama, a samim tim će sve one biti hrabrije i odlučnije u tome da se bore za svoja prava i za prava žena uopšte.

Učesnici su sa treninga otišli veoma zadovoljni dobijenim znanjem i veštinama, ali i veoma motivisani za dalji rad.