Arhiva, Vesti

Veče epske fantastike – Igra prestola

U okviru Društvenog kluba Centra građanske energije u Gračanici, NVO „Komunikacija za razvoj društva“ – CSD organizuje alternativne noći društvenog kluba. Tema trećeg događaja bila je „Veče epske fantastike – Igra prestola“.

Sa učesnicima ovog događaja razgovaralo se o autoru Džordžu R.R. Martinu i fenomenu globalne popularnosti gde su njegova književna dela u serijalu „Pesma leda i vatre“ oborila mnoge svetske rekorde. Pričalo se, takođe, i o HBO seriji “Igra prestola” koja je snimljena po motivima gore spomenute knjige i koja je napravila pravi “bum” među gledaocima širom sveta.

“Kada jednom počnete da čitate knjigu ili pratite seriju, nećete ostati ravnodušni”, složili su se učesnici. “Zagarantovan je emocionalni doživljaj, empatija prema likovima i nestrpljenje u isčekivanju nove knjige/epizode”.

Među učesnicima ovog događaja diskutovalo se o svim sakupljenim znanjima, nagađanjima, sačuvanim narodnim predanjima koja su nam u nasleđe ostavili meštri i obrednici, magovi i pevači. Pričalo se i o letopisima koji obuhvataju vekove od doba praskozorja i doba junaka do dolaska prvih ljudi i iskrcavanja Egona Osvajača, od Egonovog kovanja Gvozdenog prestola do Robertove bune i pada Ludog kralja Erisa II Targarjena što je dovelo do sadašnjih borbi Starkova, Lanistera, Barateona i Targarjena.

Pred sam kraj događaja gledale su se najbolje bitke iz serijala i diskutovalo o završetku serije i šta da očekujemo od budućih knjiga.

Alternativne noći u okviru Društvenog kluba Centra građanske energije u Gračanici podržane su od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo.