Arhiva, Vesti

Veče u društvenom klubu – Knjiga protiv filma

U okviru Društvenog kluba Centra građanske energije u Gračanici, NVO „Komunikacija za razvoj društva“ – CSD organizuje alternativne noći društvenog kluba.

Sinoć, 22. avgusta, u Gračanici je po prvi put u okviru Društvenog kluba Centra građanske energije organizovano nešto sasvim novo i drugačije. Tema održanog događaja „Knjiga protiv filma – debata o izabranim delima koja su ekranizovana” okupila je veliki broj mladih ljudi.

Pored unapred izabranih književnih dela (Zona Zamfirova, Nož, Forest Gump, Fight club, The Mist) razgovaralo se i o mnogim drugim delima koja su ekranizovana. Pričali smo i o tome koliko mladi ljudi danas vole ili ne vole da čitaju, kako doživljavamo knjigu i da li nam je isti doživljaj kada je ekranizovana pa nam reditelj prenosi svoj doživljaj iste, koliko smo u ekranizaciju nekih dela razočarani ili nismo, da li je bolje prvo pročitati knjigu pa odgledati film ili obrnuto i zašto je raditi filmove po knjigama ipak donekle rizično.

Mišljenja su kao i uvek podeljena. Na svakom od nas ostaje da odluči šta je najbolje za njega. Da li film uz društvo ili čarobna tišina čitanja? Možda je najbolje birati u zavisnosti od raspoloženja i ne odreći se ni jednog ni drugog.

Alternativne noći u okviru Društvenog kluba Centra građanske energije u Gračanici podržane su od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo.