Arhiva, Vesti

Veleško jezero: Trening za osnaživanje ženskih organizacija civilnog društva

Upravljanje projektima i faundrejzing za žene iz Gračanice, Novog Brda, Raniluga i Parteša

Članice ženskih inicijativa iz pomenute četiri opštine su od 28. do 30. marta učestvovale u jednom od treninga za osnaživanje ženskih organizacija na Veleškom jezeru. Trening je organizovala nevladina organizacija “Komunikacijom do razvoja društva” iz Gračanice u okviru druge faze projekta “Aktivna žena u zajednici” započetog 2013. godine.
Projekat je podržan od strane Olof Palme međunarodnog centra sa sedištem u Prištini.

U okviru projekta, trening je organizovan sa ciljem unapređenja veština i stručnosti žena za rad u civilnom sektoru. Tokom trodnevnog treninga učesnicama su predstavljeni principi upravljanja projektima, upravljanje projektnim ciklusom, pristup izradi logičke matrice kao i načini za prikupljanje sredstava za realizaciju projekata. Sesijama je prisustvovalo oko dvadesetak žena iz Gračanice, Novog Brda, Raniluga i Parteša. Svaka sesija otvorila je prostor za diskusiju, ali i konsultaciju. CSD je kroz višegodišnje iskustvo u izgradnji kapaciteta organizacija kroz treninge isklesao svoj način prenošenja znanja kroz praktične primere. Takav pristup je učesnicama bio i više nego koristan.

Iako do sada nisu bile apsolutno samostalne, nakon ova tri dana u potpunosti su spremne da same kreiraju projekte iz svojih ideja i da u potpunosti upravljaju njima.