Arhiva, Vesti

Moderna tehnologija za buduće inovatore

Mreža za građanski aktivizam (MGA) u saradnji sa Mladom aktivnom Gračanicom, održala je u petak, 17. novembra za mlade u Štrpcu kreativnu radionicu za pravljenje inovativnih aplikacija u elektronici pomoću Arduino uređaja – mikroračunara koji se povezuju sa drugom elektronikom i omogućuju kreiranje novih pametnih proizvoda.

Ideja je bila da mladi imaju priliku da na jednostavan način primene znanja iz elektronike i programiranja i stvore vidljive korisne aplikacije, čak i ako se prvi put susreću sa njima.

Radionici je prisustvovalo dvadesetak srednjoškolaca odeljenja gimnazije “Jovan Cvijić” iz Štrpca. Učesnici su tokom radionice imali prilike, neki i po prvi put, da vide i probaju kako se programira, kako funkcionišu električna kola, kako se povezuju različite komponente i da ceo taj sklop povežu sa računarom. Napravili su i testirali nekoliko programa, čak i jedan uređaj za društvenu igricu.

Radionica je jedna od aktivnosti Mreže za građanski aktivizam podržana od strane Međunarodnog Olof Palme Centra, kroz projekat “Jačanje demokratije kroz aktivno učešće građana na Kosovu” koji implementira NVO “Komunikacija za razvoj društva”.

Comment (1)

Comments are closed.

Moderna tehnologija za buduće inovatore – Mreža za građanski aktivizam

februar 26, 2018

[…] izvor: /csd.org/ […]